luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Dunska mizeria

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Mnie zasmakowala ta mizeria niesamowicie, jeszcze czesto do tego przepisu powroce.

Dunska mizeria

Składniki:

Dunska mizeria

 

  • 1 zielony ogorek(duzy)
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu (ok.6%)
  • 2 lyzeczki ziol(np. koperek,pietruszka,bazylia)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 cebuli

 

 

Sposób przygotowania:

Dunska mizeria
Ogorek umyc, obrac czesciowo ze skorki i zetrzec na cienkie plasterki. Dodac do niego 2 lyzeczki soli i wylozyc na durszlak do odkapania na ok.5 min. W tym czasie do garnuszka wlac wode i cukier, lekko podgrzac, mieszac do calkowitego rozpuszczenia cukru. Dodac ocet, szczypte soli, ziola i odstawic. Ogorki przelozyc do miski, dodac pokrojona na drobno cebule i zalac sosem. Odstawic na godzine do lodowki.