Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1195]

Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są przepyszne - takie kruche i mocno orzechowe! Koniecznie sami spróbujcie, a zapewniam, że pokochacie ten smak.

Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami

Składniki:

Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami

 

  • (25-30 sztuk)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kostka masła (dodałam 200g)
  • 1 szklanka kamyczków (orzeszki arachidowe w polewie cukrowej)

Sposób przygotowania:

Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami

Masa:

Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami
Dzięki kamyczkom ciasta są chrupiące i orzechowe.

Masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym.
Następnie dodać mąkę, sodę i po wymieszaniu - płatki owsiane oraz kamyczki.
Całość dokładnie połączyć.

Formowanie:

Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami
Odstępy na blasze nie muszą być bardzo duże.

Z powstałego ciasta należy uformować kulki nie co większe od orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami
Należy nie dopuscić do zbyt mocnego przypieczenia się ciastek.

Ciasteczka piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
(Spód ciastek powinien być delikatnie zarumieniony. Dłużej pieczone będą zbyt twarde.)