Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1195]

Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodko pikantne ciasteczka, które smakują rewelacyjnie. Wbrew pozorom nikt im się nie oprze. Kuszą swym zapachem oraz miękką, lekko ciągnącą się konsystencją!

Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne

Składniki:

Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne

 

  • (około 20 sztuk)
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego (można z 2-3 łyżki więcej)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne

Masa:

Masło i cukier utrzeć (mikserem) do puszystości.
Następnie dodać jajko i nadal mieszając - pozostałe składniki.

Formowanie:

Z masy uformować kulki - o wielości niewielkiego orzecha włoskiego.
Każdą z nich od razu układać (pamiętając o zachowaniu sporych odstępów) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Uwaga: Kuleczek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozejdą" się na boki.

Pieczenie i studzenie:

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku - w 190 stopniach przez około 9-10 minut.
Następnie blachę należy wyjąć z piecyka i po kilku minutach ciasteczka przenieść na kratkę, aby całkowicie ostygły.
(Najpierw będą miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.)