Sposób przygotowania:
Drożdżówki z cukiniąEtap 1
Ciasto: Masło roztopić, lekko przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę wymieszać z cukrem.
Dodać do niej rozpuszczone w mleku drożdże, masło i jajka.
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 2
Nadzienie: Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką, przełożyć do garnka. Dodać do niej cukier.
Gotować na małym ogniu bez przykrycia tak długo, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu.
Etap 3
Do gorącej cukinii dodać sok wyciśnięty z całej cytryny i galaretkę.. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Cukinię przestudzić.
Etap 4
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć cukinię, brzegi ciasta zostawić wolne.
Etap 5
Delikatnie zwinąć w miarę ścisłą roladę, kroić ją w ok. 4 cm grubości plastry, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przeciętymi stronami do dołu i góry.
Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (aż się ładnie zrumienią). Upieczone jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości