SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z cukinią

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Drożdżówki z cukinią

Od jakiegoś czasu "chodziły" za mną takie drożdżówki, więc je w końcu przygotowałam. Oczywiście w wersji na słodko. Wszystkim bardzo smakowały :)

Składniki:

Drożdżówki z cukinią

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z cukinią

Etap 1

Drożdżówki z cukinią
Gładkie ciasto odłożone w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto: Masło roztopić, lekko przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę wymieszać z cukrem.

Dodać do niej rozpuszczone w mleku drożdże, masło i jajka.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 2

Drożdżówki z cukinią
Starta cukinia przełożona do garnka i dodany do niej cukier.

Nadzienie: Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką, przełożyć do garnka. Dodać do niej cukier.

Gotować na małym ogniu bez przykrycia tak długo, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu.

Etap 3

Drożdżówki z cukinią
Sok z cytryny i galaretka w proszku dodane do gorącej cukinii.

Do gorącej cukinii dodać sok wyciśnięty z całej cytryny i galaretkę.. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Cukinię przestudzić.

Etap 4

Drożdżówki z cukinią
Słodka cukinia rozłożona na rozciągniętym w prostokąt cieście.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć cukinię, brzegi ciasta zostawić wolne.

Etap 5

Drożdżówki z cukinią

Delikatnie zwinąć w miarę ścisłą roladę, kroić ją w ok. 4 cm grubości plastry, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przeciętymi stronami do dołu i góry.

Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (aż się ładnie zrumienią). Upieczone jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.

Tagi:

bułeczki