Sposób przygotowania:
Duńskie pierniczki - honninghjerter
Sypkie składniki: mąkę, przyprawę i amoniak przesiać.
Jeśli miód skrystalizował (jest w formie stałej) należy podgrzać go w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie kleiste i dość miękkie. Misę owijamy folia spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji przed pieczeniem.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 10-12 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 170 stopni.
Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Już po około tygodniu są miękkie.
Lukier królewski:
Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego lub aromatu.
Jeśli miód skrystalizował (jest w formie stałej) należy podgrzać go w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie kleiste i dość miękkie. Misę owijamy folia spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji przed pieczeniem.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 10-12 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 170 stopni.
Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Już po około tygodniu są miękkie.
Lukier królewski:
Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego lub aromatu.
SylaUla