kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 891]

Duńskie pierniczki - honninghjerter

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierniczki goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Duńczycy również lubują się w pierniczkach, które smakiem są zbliżone do polskich.

Duńskie pierniczki - honninghjerter

Składniki:

Duńskie pierniczki - honninghjerter

podstawowe

  • 400 g miodu (płynnego)
  • 450 g maki pszennej
  • 4 łyżki przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
  • 2 łyżeczki amoniaku (opcjonalnie proszku do pieczenia)
  • 2 żółtka jajka M
  • 2-3 łyżki wody

 

  • lukier królewski:
  • białko jajka M
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny
  • ewentualnie ulubiony aromat

Sposób przygotowania:

Duńskie pierniczki - honninghjerter
Sypkie składniki: mąkę, przyprawę i amoniak przesiać.

Jeśli miód skrystalizował (jest w formie stałej) należy podgrzać go w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji.

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie kleiste i dość miękkie. Misę owijamy folia spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji przed pieczeniem.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 10-12 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 170 stopni. 

Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Już po około tygodniu są miękkie.

Lukier królewski:

Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego lub aromatu.