Sposób przygotowania:
Pierniczki owsiane fit
Pierniczki:
Płatki owsiane zmielić ( najlepiej w dwóch partiach). Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do rondelka przelać melasę, dodać cukier brzozowy i przyprawę do piernika. Postawić na mały ogień i zagrzać do rozpuszczenia. Dodać do płatków i wymieszać. Wbić jajko, dodać mąkę i całość wyrobić na jednolitą masę. Odłożyć do lodówki na około 15-20 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części ( jest bardziej łamliwe niż tradycyjne ciasto na pierniczki i mniejsze porcję łatwiej się wałkuje) i rozwałkować na grubość około 5 mm. Foremkami wycinać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut w 170 st. Ostudzić na kratce.
Lukier:
Cukier brzozowy zmielić w blenderze lub młynku na cukier puder.Do miski wbić białko, dodać szczyptę soli i przez 30 sekund ubijać mikserem. Dodać kroplę aromatu i partiami dodawać puder. Ubić aż będzie sztywne. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub sztywnego woreczka i udekorować zimne pierniczki.
* z przygotowanego ciasta wychodzi około 35 pierniczków po około 35 kcal
* przygotowany lukier starczy na udekorowanie podwójne ilości pierniczków.
Płatki owsiane zmielić ( najlepiej w dwóch partiach). Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do rondelka przelać melasę, dodać cukier brzozowy i przyprawę do piernika. Postawić na mały ogień i zagrzać do rozpuszczenia. Dodać do płatków i wymieszać. Wbić jajko, dodać mąkę i całość wyrobić na jednolitą masę. Odłożyć do lodówki na około 15-20 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części ( jest bardziej łamliwe niż tradycyjne ciasto na pierniczki i mniejsze porcję łatwiej się wałkuje) i rozwałkować na grubość około 5 mm. Foremkami wycinać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut w 170 st. Ostudzić na kratce.
Lukier:
Cukier brzozowy zmielić w blenderze lub młynku na cukier puder.Do miski wbić białko, dodać szczyptę soli i przez 30 sekund ubijać mikserem. Dodać kroplę aromatu i partiami dodawać puder. Ubić aż będzie sztywne. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub sztywnego woreczka i udekorować zimne pierniczki.
* z przygotowanego ciasta wychodzi około 35 pierniczków po około 35 kcal
* przygotowany lukier starczy na udekorowanie podwójne ilości pierniczków.
Kuchnia MagdaLeny