SUPERPRZEPIS

Korzenne ciasteczka

  • 4
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Korzenne ciasteczka Więcej zdjęć (11)

Szybkie w przygotowaniu, a do tego kruche i bardzo aromatyczne korzenne ciasteczka. Idealne dla zapracowanych, którzy nie przygotowali ciasta na pierniczki. Smakują wyśmienicie i gdyby nie lukier i dekoracje nie zawierałby cukru.

Składniki:

Korzenne ciasteczka

 

 

  • Do dekoracji
  • 1 małe białko
  • cukier puder - ilość zależy od tego jak gęsty chcemy lukier
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasteczka
Mąkę, sodę oraz stół przesiewamy na stolnicę. Dodajemy przyprawę do piernika, żółtka, miód oraz pokrojone na niewielkie kawałki masło lub margarynę. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które wstawiamy na około godzinę do lodówki.

Schłodzone wyjmujemy rozwałkowujemy na 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12-15 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu studzimy.

Zimne ciasteczka smarujemy lukrem przygotowanym z białka i cukru pudru. Dekorujemy wg uznania. 

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Korzenne ciasteczka
Przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki
Korzenne ciasteczka
Zarabiamy gładkie jednolite ciasto które dajemy na godzinę do lodówki
Korzenne ciasteczka
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm
Korzenne ciasteczka
Z ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze
Korzenne ciasteczka
Pieczemy w 180 st przez 12-15 minut
Korzenne ciasteczka
Ostudzone ciasteczka smarujemy lukrem i dekorujemy wg uznania
Korzenne ciasteczka
Korzenne ciasteczka doskonałe dla zabieganych
Korzenne ciasteczka
Idealne do kawy lub herbaty
Korzenne ciasteczka
Doskonałe na świąteczny stół
Korzenne ciasteczka
Ciasteczka są bardzo szybkie w przygotowaniu