Sposób przygotowania:
Faworki karnawałowe
Mąkę przesiać dodać żółtka, jajko, śmietanę, spirytus lub ocet, oliwę. Wyrobić szybko, chwilę bić wałkiem ciasto i zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć i rozwałkować ciasto cieniutko Pokroić radełkiem na paski 2.5 cm.
Każdy pasek pociąć na 10 cm kawałki, w każdym kawałku naciąć na środku i przewinąć od jednej strony przez środek aby powstały faworki.
Smażyć na złoty kolor z obu stron na oleju lub smalcu.
Po wyjęciu ułożyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Wyjąć i rozwałkować ciasto cieniutko Pokroić radełkiem na paski 2.5 cm.
Każdy pasek pociąć na 10 cm kawałki, w każdym kawałku naciąć na środku i przewinąć od jednej strony przez środek aby powstały faworki.
Smażyć na złoty kolor z obu stron na oleju lub smalcu.
Po wyjęciu ułożyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.