jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Faworki karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie faworki to pyszny dodatek do kawy i nie tylko . Należy pamiętać ,że mają dużo kalorii ale trudno im się oprzeć .

Faworki karnawałowe   Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faworki karnawałowe

 

Sposób przygotowania:

Faworki karnawałowe
Mąkę przesiać dodać żółtka, jajko, śmietanę, spirytus lub ocet, oliwę. Wyrobić szybko, chwilę bić wałkiem ciasto i zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.

Wyjąć i rozwałkować ciasto cieniutko  Pokroić radełkiem na paski 2.5 cm.

Każdy pasek pociąć na 10 cm kawałki, w każdym kawałku naciąć na środku i przewinąć od jednej strony przez środek aby powstały faworki.

Smażyć na złoty kolor z obu stron na oleju lub smalcu.

Po wyjęciu ułożyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.


Faworki  karnawałowe .
Usmażone faworki należy przekładać na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu