iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piernikowe bułeczki z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Troszkę smaków lata w postaci truskawkowej konfitury do tych bułeczek lub babeczek jak ktoś woli bardzo smakowało i idealnie wpasowało się w ten ponury grudniowy dzień.

Piernikowe bułeczki z konfiturą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernikowe bułeczki z konfiturą

ciasto:

kruszonka:

dodatkowo:

  • słoiczek konfitury truskawkowej
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Piernikowe bułeczki z konfiturą

ETAP 1:

Piernikowe bułeczki z konfiturą
Ciasto musi być dobrze wyrośnięte wtedy jest najlepsze.

Masło stopić, mleko podgrzać i wymieszać w nim drożdże.Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, szczypta soli i przyprawa do piernika, wlać drożdże, płynny tłuszcz i wbić jajko. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

W miseczce rozetrzeć palcami zimne masło z cukrem i mąką, łączymy wszystko razem do momentu uzyskania sypkiej kruszonki.

Stolnicę podsypać mąką wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i rozwałkować na grubość 1 cm ( wałkujemy tak na długość )

ETAP 2:

Piernikowe bułeczki z konfiturą
Roladki wystarczy że mają po dwa zawinięcia.

ciasto smarujemy konfiturą na środku przecinamy wzdłuż na dwa paski i zwijamy jak roladki, ostrym nożem tniemy na 4-5 cm porcje,

ETAP 3:

Piernikowe bułeczki z konfiturą
Zapełniamy luźno ciastem papilotki jak na muffiny.

kawałeczki ciasta układamy w papilotkach po 2-3 sztuki i odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Piernikowe bułeczki z konfiturą

Jajko lekko ubijamy i smarujemy wierzch naszych bułeczek, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp. 180 st około 20 minut.