Sposób przygotowania:
Piernikowe bułeczki z konfiturąETAP 1:
Masło stopić, mleko podgrzać i wymieszać w nim drożdże.Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, szczypta soli i przyprawa do piernika, wlać drożdże, płynny tłuszcz i wbić jajko. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
W miseczce rozetrzeć palcami zimne masło z cukrem i mąką, łączymy wszystko razem do momentu uzyskania sypkiej kruszonki.
Stolnicę podsypać mąką wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i rozwałkować na grubość 1 cm ( wałkujemy tak na długość )
ETAP 2:
ciasto smarujemy konfiturą na środku przecinamy wzdłuż na dwa paski i zwijamy jak roladki, ostrym nożem tniemy na 4-5 cm porcje,
ETAP 3:
kawałeczki ciasta układamy w papilotkach po 2-3 sztuki i odstawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Jajko lekko ubijamy i smarujemy wierzch naszych bułeczek, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp. 180 st około 20 minut.