gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Trochę inny "bigos"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany "bigos" podaję jako danie na obiad lub kolację. Polecam - ma fajny smak. Moja rodzina bardzo go lubi.

Trochę inny "bigos"

Składniki:

Trochę inny "bigos"

 

  • 1/2 główki kapusty
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 małej cukinii
  • kawałek pora
  • 350 gram wędliny
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Trochę inny "bigos"

ETAP 1:

Trochę inny bigos
Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużego garnka.

Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużego garnka. Na dno wlewamy oliwę.

ETAP 2:

Trochę inny bigos
Do kapusty dodajemy marchewkę i ziemniaki.

Do kapusty ścieramy na tarce o dużych oczkach obraną marchewkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Trochę inny bigos
Do warzyw dodajemy pokrojoną cukinię oraz por.

Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Por płuczemy i drobno siekamy.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby podlać wodą).

ETAP 4:

Trochę inny bigos
Nakoniecdo warzyw dodajemy pokrojoną wędlinę i koperek.

Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę oraz drobno posiekany koperek.
Dodajemy również ketchup i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Podgrzewamy przez chwilę.