Sposób przygotowania:
Niezawodna pizzaCiasto:
W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Do rozpuszczonych składników dodajemy olej, jajka, sól, pieprz do smaku oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
ETAP 2
Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 3
Między czasie pieczarki kroimy w dość grube plasterki i delikatnie przysmażamy na oleju, doprawiając je do smaku. Pomidorki myjemy i osuszamy. Ser odsączamy z zalewy i kroimy w plastry.
ETAP 4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto rozciągamy dłońmi, formując pizzę. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Środek smakujemy sosem do pizzy.
ETAP 5
Na sos wykładamy pieczarki, pomidorki i ser. Całość posypujemy przyprawą do pizzy. Pizzę pozostawiamy na około 10 minut, by ciasta zaczęło rosnąć. Następnie wkładamy ją do piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C.
Po wyjęciu posypujemy ją natką pietruszki i podajemy.
SylaUla