jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Niezawodna pizza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealnym dodatkiem do tej pizzy jest sos czosnkowy, oczywiście najlepszy domowej roboty. Taką pizzę oczywiście możemy wzbogacić o inne dodatki, np. filet, oliwki itp.

Niezawodna pizza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Niezawodna pizza

CIASTO:

NADZIENIE

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • przyprawa do pizzy,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 8-10 pieczarek,
  • 4 łyżki domowego sosu pomidorowego do pizzy,
  • Olej,
  • Natka pietruszki do posypania (lub bazylia),
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Niezawodna pizza

Ciasto:

Niezawodna pizza
W misce umieszczamy składniki ciasta

W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Do rozpuszczonych składników dodajemy olej, jajka, sól, pieprz do smaku oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.

ETAP 2

Niezawodna pizza
Ciasto , które odchodzi od ręki jest już gotowe

Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 3

Niezawodna pizza
Pokrojone pieczarki delikatnie obsmażamy

Między czasie pieczarki kroimy w dość grube plasterki i delikatnie przysmażamy na oleju, doprawiając je do smaku. Pomidorki myjemy i osuszamy. Ser odsączamy z zalewy i kroimy w plastry.

ETAP 4

Niezawodna pizza
Sosem smakujemy uformowaną pizzę

Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto rozciągamy dłońmi, formując pizzę. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Środek smakujemy sosem do pizzy.

ETAP 5

Niezawodna pizza
Na sos wykładamy pozostałe składniki nadzienia

Na sos wykładamy pieczarki, pomidorki i ser. Całość posypujemy przyprawą do pizzy. Pizzę pozostawiamy na około 10 minut, by ciasta zaczęło rosnąć. Następnie wkładamy ją do piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C.
Po wyjęciu posypujemy ją natką pietruszki i podajemy.