Sposób przygotowania:
Tarta wielowarzywnaCiasto:
W misce wymieszać sypkie składniki ciasta. Wbić żółtka i wymieszać.
ETAP 2:
Do mąk i żółtek dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne i odchodzić od rąk. Rozwałkować. Okrągłą formę żaroodporną wysmarować masłem i wylepić ciastem.
Nadmiar ściąć i odłożyć do lodówki. Ciasto obłożyć papierem i obciążyć fasolą. Piec w 200 około 10 minut. Następnie zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 10 minut. Wyjąć i przestudzić.
Wypełnienie:
Cukinię z marchewką pokroić w plastry średniej grubości. Sprawioną paprykę pokroić w kotkę. Na patelni zeszklić pokrojoną cebulę.Wrzucić marchewkę i smażyć około 3 minuty.
Potem dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. Na koniec wrzucić cukinię. Doprawić solą i posiekaną natką. Wymieszać. Miękkie warzywa zdjąć z ognia.
ETAP 4:
Kalafior zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka roztrzepać widelcem z przyprawami- sól, pieprz i tymianek.
Dodać do kalafiora razem z serkiem wiejskim. Wymieszać.
ETAP 5:
Na ciasto dać warzywa i wyrównać. Dodać kalafiora z jajkami. Posypać tartą mozzarellą.
Resztę ciasta pokroić radełkiem na paseczki i rozłożyć na tarcie tworząc kratkę. Piec w 200 st około 30-35 minut, w połowie czasu przykryć pokrywką aby wierzch za bardzo się nie przypiekł. Smacznego!