Sposób przygotowania:
Duszona marchewka z boczkiem
Pokrojony w kostkę wędzony boczek zrumienić na odrobinie oleju. Jak boczek jest tłusty, to nie trzeba dodawać oleju. Pokrojoną w kostkę cebulę dodać do boczku i smażyć razem tak długo, aż cebula zrobi się szklista. Obrane marchewki pokroić w półplasterki. Pokrojone marchewki dodać do boczku z cebulą i smażyć razem ok. 2 minuty. Następnie wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Jak marchewka zrobi się miękka, zdjąć z garnka przykrywkę i odparować resztę wody. Marchewkę posypać mąką i wymieszać. Teraz wlać odrobinę wody (wcześniej trzeba było odparować całą wodę, żeby po dodaniu mąki nie zrobiły się kluski). Smażyć ok. 1 minutę, mieszać. Marchewkę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.