Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona marchewka z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobry dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie np.na kolację.

Duszona marchewka z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona marchewka z boczkiem

 

  • 10 dkg wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • 1/2 cebuli
  • 3 duże marchewki
  • 1 łyżeczka mąki
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Duszona marchewka z boczkiem
Pokrojony w kostkę wędzony boczek zrumienić na odrobinie oleju. Jak boczek jest tłusty, to nie trzeba dodawać oleju. Pokrojoną w kostkę cebulę dodać do boczku i smażyć razem tak długo, aż cebula zrobi się szklista. Obrane marchewki pokroić w półplasterki. Pokrojone marchewki dodać do boczku z cebulą i smażyć razem ok. 2 minuty. Następnie wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Jak marchewka zrobi się miękka, zdjąć z garnka przykrywkę i odparować resztę wody. Marchewkę posypać mąką i wymieszać. Teraz wlać odrobinę wody (wcześniej trzeba było odparować całą wodę, żeby po dodaniu mąki nie zrobiły się kluski). Smażyć ok. 1 minutę, mieszać. Marchewkę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Duszona marchewka z boczkiem
Pokrojony w kostkę boczek rumieniony na patelni.
Duszona marchewka z boczkiem
Pokrojona w kostkę cebula dodana do zrumienionego boczku.
Duszona marchewka z boczkiem
Pokrojona w półplasterki obrana marchewka wrzucona na patelnię.
Duszona marchewka z boczkiem
Marchewka z boczkiem posypana mąką w celu zagęszczenia.