Sposób przygotowania:
Duszona młoda kapusta
Szatkujemy kapustę-całą oprócz głąba.Zewnętrzne liście także nadają się do jedzenia :) Bardzo drobno szatkujemy.Zalewamy wodą,przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin-aż do miękkości.Od czasu do czasu mieszamy i uważamy by się nie przypaliło. Kiedy jest gotowa odlewamy nadmiar wody-zostawiamy tylko troszeczkę na dnie garnka. Wrzucamy pokrojoną kiełbaskę w małą kosteczkę.Mieszamy dokładnie.Przykrywamy i gotujemy jakieś 7 minut.W tym czasie robimy zasmażkę z maki pszennej i smalcu- 4 łyżki mąki na 1/4 kostki smalcu.Wlewamy zasmażkę do kapusty i zagęszczamy ją do konsystencji gęstej papki.Doprawiamy sola i pieprzem- radzę wsypać mniej soli bo inaczej straci się smak kapustki :) Najlepiej mi pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem oraz kotleta schabowego.Smacznego!