ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Duszone udka kurczaka w cebuli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka kurczaka to nie drogie porcje kurczaka, można z nich zrobić bardzo smaczny obiad w różnych wersjach smakowych.

Duszone udka kurczaka w cebuli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszone udka kurczaka w cebuli

 

  • udka kurczaka 4 sztuki duże,
  • przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • przyprawa w płynie 1 łyżka,
  • cebule 4 sztuki duże,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • woda 5 szklanek,
  • mąka 2 łyżki,
  • śmietana 12% 100 gram

Sposób przygotowania:

Duszone udka kurczaka w cebuli
Udka kurczaka włożyć do miski, wsypać przyprawę do kurczaka, paprykę słodką i ostrą, przyprawę w płynie, natrzeć mieszanką udka. Dodać obrane cebule (przekroić je na ćwiartki), schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Udka z marynatą włożyć do garnka z gorącym olejem rzepakowym i zrumienić z każdej strony z cebulami. Wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości udek.

Udka wyjąc na talerz. Śmietanę oraz mąkę dać do wywaru i od razu pałką blendera zmiksować na dość gęsty sos.

Podawać z gotowanymi ziemniakami, koperkiem i np. surówką z marchewki.
Duszone udka kurczaka w cebuli
Przyprawy możemy dodawać jakie smaki czy aromaty się lubi.
Duszone udka kurczaka w cebuli
Udka kurczaka duszone w cebuli są soczyste, miękkie.
Duszone udka kurczaka w cebuli
Można podac z ryżem, kaszami, makaronem.