Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Duszony paprykowy kurczak z jarmużem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ostatnio bardzo modny jarmuż tym razem w połączeniu z duszonym kurczakiem w pysznym sosie winno-śmietanowym z nutką papryki poleca się na niedzielny obiad :)

Duszony paprykowy kurczak z jarmużem

Składniki:

Duszony paprykowy kurczak z jarmużem

 

  • 6 udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 100 gram jarmużu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 50 ml śmietany kremówki
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Duszony paprykowy kurczak z jarmużem
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką papryk i solą. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy udka na złoty kolor, po czym przekładamy je na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i marchewkę pokrojoną w plasterki. Smażymy około 3-5 minut. Do przesmażonej cebuli wkładamy z powrotem kurczaka, dodajemy pozbawiony twardych części i pokrojony jarmuż – zalewamy całość winem i bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie połowa płynu powinna się zredukować, a kurczak powinien być już gotowy, do sosu dolewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotowego kurczaka z jarmużem serwujemy z ugotowanym na sypko ryżem.