Sposób przygotowania:
Duszony paprykowy kurczak z jarmużem
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką papryk i solą. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy udka na złoty kolor, po czym przekładamy je na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i marchewkę pokrojoną w plasterki. Smażymy około 3-5 minut. Do przesmażonej cebuli wkładamy z powrotem kurczaka, dodajemy pozbawiony twardych części i pokrojony jarmuż – zalewamy całość winem i bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie połowa płynu powinna się zredukować, a kurczak powinien być już gotowy, do sosu dolewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotowego kurczaka z jarmużem serwujemy z ugotowanym na sypko ryżem.
smokii
Igraszki Losu
dziękuje, jest prosto i smacznie :)