eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1801]

Udka kurczaka Eli z kuskusem perłowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam duszone udka kurczaka, które podałam z kuskusem perłowym izraelskim i ogórkami korniszonami.

Udka kurczaka Eli z kuskusem perłowym

Składniki:

Udka kurczaka Eli z kuskusem perłowym

mięso

  • 3 udka kurczaka - około 600 g

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ostra papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka Eli z kuskusem perłowym

przygotowanie cebuli i czosnku

Udka kurczaka Eli z kuskusem perłowym
Obrane cebule poroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie mięsa

Udka kurczaka Eli z kuskusem perłowym
Opłukane udka kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem.

Udka kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie mięsa cd

Udka kurczaka Eli z kuskusem perłowym
Udka obsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć udka.

przygotowanie mięsa cd

Udka kurczaka Eli z kuskusem perłowym
Do udek dodać czosnek, cebulę i przyprawy.

Do mięsa dodać cebulę, czosnek, przyprawę do kurczaka i słodką paprykę.

przygotowanie mięsa cd

Udka kurczaka Eli z kuskusem perłowym

Kaszę kuskus ugotować według przepisu na opakowaniu. Całość chwilę smażyć razem, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.

Gotowe udka wyjąć na półmisek. Powstały sos zmiksować i podawać w sosjerce.

Udka podawać z kaszą kuskus perłowy i korniszonkami.

Smacznego!