Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1625]

Makaron z tofu, pomidorami i oliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i pyszne danie. Możemy użyć dowolnego ulubionego makaronu. Danie pełne smaku i aromatu. Tofu wędzone jest pyszne, kto nie próbował to bardzo polecam. To danie można przygotować dzień wcześniej, a później odgrzać. Polecam.

Makaron z tofu, pomidorami i oliwkami

Składniki:

Makaron z tofu, pomidorami i oliwkami

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu wędzonego (180 g)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • kilka sztuk oliwek
  • 20 dag makaronu spaghetti
  • sól do smaku
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • listki świeżej bazylii według uznania

Sposób przygotowania:

Makaron z tofu, pomidorami i oliwkami
1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na głębokiej dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i przesmażamy przez chwilkę cały czas mieszając. Uważamy, żeby czosnku nie przypalić, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy pomidory z puszki ( całą zawartość ), kukurydzę i tofu pokrojone w kosteczkę. Dusimy całość do miękkości i odparowania płynu. Na koniec dodajemy oliwki przekrojone na pół. Przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do gorących warzyw. Mieszamy.

3. Podajemy udekorowane listkami bazylii. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 3 osób.

Można użyć dowolnych ziół i przypraw.

Danie smakuje również odgrzane na drugi dzień.

Tagi:

oliwki dania