ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 656]

Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, chrupiące placki ziemniaczana z grzybami prawdziwkami w śmietanie. Doskonałe danie na obiad lub kolację.

Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami

 

 

  • prawdziwki 1 kg,
  • woda 2 szklanki do sparzenia,
  • masło 2 łyżki,
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • śmietana 12% 200 gram,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami
W robocie na tarczy do ziemniaków na placki zetrzeć ziemniaki do miski i zostawić na 20 minut, po czym delikatnie odlać wodę z ziemniaków. Dodać startą cebulę z czosnkiem, kucharka, mąkę, tartą bułkę, jajka, paprykę ostrą i wszystko wymieszać.

Od razu smażyć na rumiano z każdej strony nie duże placki na gorącym oleju i odkładać na talerz.

Prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki średnie, w garnku zalać wodą i tylko zagotować, wylać grzyby na sito.

Masło stopić na patelni, wsypać pokrojoną cebulę i zeszklić, co jakiś cas zamieszać. Wsypać z sita grzyby, sól, pieprz mielony i dusić z 10 minut. Wlać śmietanę i na średnim ogniu gotować z 3 minuty.

Placki podać z grzybami i natką pietruszki.
Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami
Dzięki bułce tartej placki sa chrupiące.
Chrupiące placki ziemniaczane z grzybami
Nie duże placki sa bardziej chrupiące po usmażeniu.