Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Marchewka duszona z kabaczkiem, porem i cebulą, z dodatkiem mleczka kokosowego. Doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. na kolację:)

Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym

 

  • 4 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 60 g jasnej części pora
  • 1/3 młodego kabaczka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki mleczka kokosowego

 

Sposób przygotowania:

Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym
Marchewki obrać, pokroić w krótkie słupki. Cebulę pokroić w piórka, por oczyścić i pokroić w plasterki. Kabaczka umyć, pokroić w ćwierć plasterki. Marchewkę wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć, co chwilę mieszając, aż się zrumieni. Do marchewki dodać cebulę i por, zeszklić je. Dodać trochę soli i pieprzu, mleczko kokosowe i zioła, wlać wodę. Dusić na małym ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać pokrojonego kabaczka. Smażyć, co chwilę mieszając, aż kabaczek zmięknie. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym
Obrane i pokrojone w krótkie słupki marchewki.
Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym
Pokrojona w piórka cebula i pokrojony w talarki por.
Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym
Pokrojona marchewka rumieniona na rozgrzanym oleju.
Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym
Mleczko kokosowe zioła i przyprawy dodane do podsmażonych warzyw.

Tagi:

zioła sosy