Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszone warzywa z sosem chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Duszone warzywa to bardzo smaczny dodatek do obiadu. U mnie w domu często goszczą na talerzach, bardzo je lubimy:)

Duszone warzywa z sosem chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszone warzywa z sosem chili

 

Sposób przygotowania:

Duszone warzywa z sosem chili
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchewki obrać, pokroić w krótkie słupki. Fasolkę oczyścić, pokroić na krótsze kawałki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać marchewki, fasolkę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smażyć kilka minut, co chwilę mieszając. Cukinię i kabaczka umyć. Cukinię pokroić w plasterki, kabaczka w ćwierć plasterki. Cukinię i kabaczka dodać do podsmażonych na patelni warzyw. Dodać też sos chili i przyprawy, wymieszać. Wlać 1/4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Do miękkich warzyw dodać masło. Delikatnie mieszać, aż masło się rozpuści. Podawać jako dodatek do obiadu.
Duszone warzywa z sosem chili
Pokrojona w piórka cebula zeszklona na oleju.
Duszone warzywa z sosem chili
Pokrojone marchewki fasolka i czosnek dodane do cebuli.
Duszone warzywa z sosem chili
Cukinia kabaczek sos chili i przyprawy dodane do podsmażonych warzyw.
Duszone warzywa z sosem chili
Masło dodane do duszonych do miękkości warzyw.