monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Duże bajaderki babkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Po upieczeniu babki z motywem kwiatka zostało mi dużo babkowego ciasta więc postanowiłam zrobić z niego bajaderki a że nie bardzo chciało mi się toczyć małe kuleczki zrobiłam takie big:) zapraszam:)

Duże bajaderki babkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duże bajaderki babkowe

 

  • 350 g babki
  • 300 g dżemu truskawkowego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 80 g skórki pomarańczowej
  • 100 g mieszanki orzechów
  • 30 ml wiśniówki
  • Kolorowe posypki
  • 3 łyżki słodkiego kakao
  • Cukrowe perełki

 

 

Sposób przygotowania:

Duże bajaderki babkowe
Ciasto z babki zostawić do przeschnięcia około 1 dzień, następnie pokruszyć w palcach na drobno ( ja użyłam babki o smaku wiśniowym z przepisu: https://gotujmy.pl/wisniowo-cytrynowa-babka,przepisy-babki-przepis,235251.html). Do miseczki przełożyć dżem, dodać wiśniówkę i dobrze wymieszać. Dodać do babki i znów wymieszać. Żurawinę poszatkować drobno i razem ze skórką pomarańczową dodać do miski z babką i dżemem. Orzechy posiekać i wymieszać dokładnie z resztą składników. Z masy formować duże kulę, mogą być wielkości piłki do tenisa. Do trzech różnych miseczek wsypać po jednym kolorze posypki a do ostatniej miseczki wsypać kakao. Kulę obtoczyć w posypkach. Na kulę obtoczone w kakao dodać perełki do dekoracji. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Duże bajaderki babkowe
do pokruszonej babki dodac dżem z wiśniówką
Duże bajaderki babkowe
dodać pokrojoną żurawonę i skórkę pomarańczową
Duże bajaderki babkowe
z masy toczyć duże kule wielkości piłki do tenisa