Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Dwukolorowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybka i smaczna babka dwukolorowa

Dwukolorowa babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowa babka

 

  • 3 jajka
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl oleju
  • 1/2 większe szkl cukru
  • 1,5 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Dwukolorowa babka
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy do piany cukier oraz po jednym żółtku. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem. Na końcu cienkim strumykiem wlewamy olej. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej wsypujemy kakao i delikatnie mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę keksówkę wykładamy naprzemiennie po łyżce ciasta (raz białe, raz czarne). Pieczemy ok. 45 minut w temp.180 stopni.
Dwukolorowa babka
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Dwukolorowa babka
Stopniowo dodajemy do piany cukier oraz po jednym żółtku. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem. Na końcu cienkim strumykiem wlewamy olej.
Dwukolorowa babka
Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej wsypujemy kakao i delikatnie mieszamy.
Dwukolorowa babka
Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę keksówkę wykładamy naprzemiennie po łyżce ciasta (raz białe, raz czarne). Pieczemy ok. 45 minut w temp.180 stopni.

Tagi:

jajko jajka