rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Dwukolorowe kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasteczka robiłam z myślą o czteroletniej siostrzenicy, która przyjechała do mnie w odwiedziny. Wycinanie ich było dla niej "odskocznią" od bajek, które uwielbia. A jedzenie samą przyjemnością:)

Dwukolorowe kruche ciasteczka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dwukolorowe kruche ciasteczka

 

  • 120g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

 

 

  • 1 roztrzepane białko

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe kruche ciasteczka
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy twarde masło posiekane na mniejsze cząstki. Żółtko wraz z cukrem pudrem i jogurtem mieszamy na gładką masę. Dolewamy do mąki z masłem i siekamy całość. Przed zagnieceniem rękami ciasto dzielimy na dwie części, jedną od razu zagniatamy i chowamy w woreczku do zamrażarki. Do drugiej części dosypujemy kakao i zagniatamy. Również chowamy do zamrażarki. Ciasto wyciągamy po ok. 30 minutach. Wałkujemy na oprószonym mąką blacie na cienki placek (ok.3 mm), posypujemy orzechami i przykrywamy rozwałkowanym ciastem kakaowym. Foremkami wycinamy dowolne kształty. Od nich też zależy ile ciasteczek dwukolorowych nam wyjdzie, ale nie jest to duża ilość- ja miałam ich 15 sztuk. Resztki ciasta zagniatamy razem i już z jednokolorowego wycinamy pozostałe ciemne ciasteczka. Wszystkie przed pieczeniem smarujemy białkiem, ciemne dodatkowo posypujemy po wierzchu orzechami. Pieczemy w temp. 180st C przez ok. 20 minut.
Dwukolorowe kruche ciasteczka
Dwukolorowe kruche ciasteczka smarujemy białkiem przed pieczeniem

Tagi:

ciastka kruche