Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka - bez jajek
Mąkę zagniatamy z miękkim masłem lub margaryną - nie roztapiamy jej tylko wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przed przygotowaniem ciasta. Dodajemy 6 łyżek lodowatej wody. Ważne, żeby woda była jak najzimniejsza - polecam wstawienie jej do lodówki i dodatkowo dodanie kilku kostek lodu. Jak najszybciej zagniatamy ciasto, wałkujemy i od razu zaczynamy wykrawać ciasteczka. Szklanką wycinamy koła, zaś w połowie z nich dodatkowo wykrawamy małe serduszka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około pół godziny. Wystudzone ciasteczka sklejamy dżemem - możemy użyć naszego ulubionego smaku. Pamiętajmy, żeby każde ciasteczko miało serduszko wypełnione dżemem. Posypujemy cukrem pudrem.
ankaszym