światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kruche ciasteczka - bez jajek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Błyskawiczne kruche ciasteczka i to bez jajek!

Kruche ciasteczka - bez jajek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasteczka - bez jajek

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • cukier puder do dekoracji
  • dżem do sklejenia ciastek
  • szklanka do wykrawania
  • mała foremka serduszko do wykrawania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka - bez jajek
Mąkę zagniatamy z miękkim masłem lub margaryną - nie roztapiamy jej tylko wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przed przygotowaniem ciasta. Dodajemy 6 łyżek lodowatej wody. Ważne, żeby woda była jak najzimniejsza - polecam wstawienie jej do lodówki i dodatkowo dodanie kilku kostek lodu. Jak najszybciej zagniatamy ciasto, wałkujemy i od razu zaczynamy wykrawać ciasteczka. Szklanką wycinamy koła, zaś w połowie z nich dodatkowo wykrawamy małe serduszka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około pół godziny. Wystudzone ciasteczka sklejamy dżemem - możemy użyć naszego ulubionego smaku. Pamiętajmy, żeby każde ciasteczko miało serduszko wypełnione dżemem. Posypujemy cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka - bez jajek
Najlepiej wybrać dżem z czerwonych owoców wtedy serduszko pięknie się prezentuje.

Tagi:

ciastka