Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Dwukolorowe lody malinowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lody malinowo-jogurtowe na patyku.

Dwukolorowe lody malinowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowe lody malinowe

 

  • ok. 70 dkg świeżych malin
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe lody malinowe
Maliny dokładnie oczyścić, zasypać cukrem, zagotować i ostudzić. Maliny odcedzić. Pulpę malinową przetrzeć przez gęste sito. Przecier malinowy rozłożyć do foremek do lodów na patyku do połowy wysokości. Z odcedzonego soku malinowego odmierzyć ok. pół szklanki (resztę soku wykorzystać inaczej) i wlać do jogurtu. Bardzo dokładnie wymieszać. Jogurt z sokiem rozlać do foremek na przecier malinowy. Do foremek włożyć szpatułki. Foremki wstawić do zamrażalnika na min. 4 godziny. Foremki z gotowymi lodami zanurzać na kilka sekund w gorącej wodzie lub rozgrzać w dłoniach i wyciągać lody.
Dwukolorowe lody malinowe
Maliny z cukrem przetarte przez gęste sito.
Dwukolorowe lody malinowe
Foremki do lodów na patyku napełnione do połowy przecierem z malin.
Dwukolorowe lody malinowe
Jogurt naturalny dokładnie wymieszany z sokiem malinowym.
Dwukolorowe lody malinowe
Szpatułki włożone do napełnionych foremek do lodów.

Tagi:

lody