marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Dwukolorowy krem tropikalny.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Czekoladę połamać i rozpuścić w rondlu z mlekiem i podgrzać,aż się rozpuści.Żółtka ubić z cukrem i kawą,połączyć z czekoladą.Masę podgrzać.

Dwukolorowy krem tropikalny.

Składniki:

Dwukolorowy krem tropikalny.

 

  • 6 jajek,
  • 1 l.mleka,
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4/5 tabliczki czekolady,
  • skórka starta z jednej pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Dwukolorowy krem tropikalny.
Do rondla wlać dwie szklanki mleka,wrzucić połamaną na kawałki czekoladę.Podgrzewać,aż się stopi.Trzy żółtka ubijać z połową cukru i kawą,dopóki masa nie uzyska konsystencji kremu.Powoli dodawać ciepłe mleko z czekoladą.Całość podgrzewać stale mies-
-zając,nie doprowadzić do wrzenia.Krem przelać do miski i ostudzić.Skórkę pomarańczową wsypać do ciepłego mleka z 1/2 l.
na 10 min.,a następnie przecedzić.Trzy żółtka utrzeć z pozostałym cukrem,powoli dodając ciepłe mleko,w którym moczyła się skórka.
Całość gotować na małym ogniu,uważając,by nie doprowadzić do wrzenia.Następnie ostudzić go i nałożyć do pucharków,na wierzch
umieścić krem czekoladowy.Do chwili podania schłodzić.