Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Dynia kiszona solanką z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przy okazji kiszenia kapusty, pod wpływem solenia i ugniatania, kapusta wypuszcza mnóstwo soku, którego nadmiar wypływa podczas wstępnej fermentacji. Wystarczy zebrany płyn przecedzić i zalać nim dowolne warzywa.

Dynia kiszona solanką z kapusty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dynia kiszona solanką z kapusty

 

  • dynia muscat (dowolna ilość)
  • sok z kiszenia kapusty
  • suszony rozmaryn
  • woda do uzupełnienia płynu

Sposób przygotowania:

Dynia kiszona solanką z kapusty
Dynię umyć, pokroić na cząstki, wydłubać dużą łyżką gniazdo nasienie oraz część włóknistego miąższu.

Kawałki oczyszczonej dyni obrać że skorki, pokroić w słupki grubości 1cm i wypełnić słoiki.

Do dyni dodać suszony rozmaryn i całość zalać odcedzonym sokiem z kapusty.

Słoiki lekko zakręcić wyparzonymi pokrywkami i ustawić na tacy wyścielonej ręcznikami papierowymi.

Odstawić na kilka dni w temp. pokojowej do odpowiedniego ukiszenia.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dynia kiszona solanką z kapusty
Dynię oczyścić, obrać i pokroić w słupki.
Dynia kiszona solanką z kapusty
Do każdego słoika dosypać suszony rozmaryn.
Dynia kiszona solanką z kapusty
Słoiki wypełnione pokrojoną dynią zalać sokiem z kapusty.