BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Galaretka z nóżek i udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczna i kuszącą smakiem galaretę z nóżek oraz udka.Galareta nadaje się do obiadu jak i do śniadania czy do kolacji.

Galaretka z nóżek i udka z kurczaka

Składniki:

Galaretka z nóżek i udka z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z nóżek i udka z kurczaka
Udko kurczaka opłukać, zalać wodą i gotować aż mięso będzie miekkie,dodać odrobinę soli oraz przyprawę uniwersalną do smaku.

Ugotowane, miękkie mięso wystudzić obrać i pokroić.

Nóżki dokładnie oczyścić, opalić a następnie dobrze wymoczyć.

Włożyć do garnka zalać wodą z odrobiną soli.

Gotować na małym ogniu około 1,5 - 2 godzin zdejmując co jakiś czas szumowiny wytwarzające sie podczas gotowania.

Po tym czasie dodać obraną opłukaną marchewkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach.

Dalej gotować do miękkości mięsa.

Miękkie nóżki wyjąc z wywaru a wywar przelać przez sitko czyli przecedzić do drugiego garnka.

Przestudzone mięso obrać z kości , pokroić a następnie pokrojone mięsko z powrotem umieścić w odcedzonym wywarze razem z obranym mięsem z udka.

Całość zagotować a następnie wyłączyć.

Do gorącego wywaru ocet do smaku oraz 2 - 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszać, podgrzewając na ogniu nie dopuszczając do zagotowania do rozpuszczenia żelatyny.

Ciepłą galaretę przelać do małych salaterek w których umieściłam plasterek ugotowanego jajka, marchewki oraz natkę pietruszki i pozostawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki.

Tagi:

przystawki