Sposób przygotowania:
Galaretka z nóżek i udka z kurczaka
Udko kurczaka opłukać, zalać wodą i gotować aż mięso będzie miekkie,dodać odrobinę soli oraz przyprawę uniwersalną do smaku.
Ugotowane, miękkie mięso wystudzić obrać i pokroić.
Nóżki dokładnie oczyścić, opalić a następnie dobrze wymoczyć.
Włożyć do garnka zalać wodą z odrobiną soli.
Gotować na małym ogniu około 1,5 - 2 godzin zdejmując co jakiś czas szumowiny wytwarzające sie podczas gotowania.
Po tym czasie dodać obraną opłukaną marchewkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach.
Dalej gotować do miękkości mięsa.
Miękkie nóżki wyjąc z wywaru a wywar przelać przez sitko czyli przecedzić do drugiego garnka.
Przestudzone mięso obrać z kości , pokroić a następnie pokrojone mięsko z powrotem umieścić w odcedzonym wywarze razem z obranym mięsem z udka.
Całość zagotować a następnie wyłączyć.
Do gorącego wywaru ocet do smaku oraz 2 - 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszać, podgrzewając na ogniu nie dopuszczając do zagotowania do rozpuszczenia żelatyny.
Ciepłą galaretę przelać do małych salaterek w których umieściłam plasterek ugotowanego jajka, marchewki oraz natkę pietruszki i pozostawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki.
Ugotowane, miękkie mięso wystudzić obrać i pokroić.
Nóżki dokładnie oczyścić, opalić a następnie dobrze wymoczyć.
Włożyć do garnka zalać wodą z odrobiną soli.
Gotować na małym ogniu około 1,5 - 2 godzin zdejmując co jakiś czas szumowiny wytwarzające sie podczas gotowania.
Po tym czasie dodać obraną opłukaną marchewkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach.
Dalej gotować do miękkości mięsa.
Miękkie nóżki wyjąc z wywaru a wywar przelać przez sitko czyli przecedzić do drugiego garnka.
Przestudzone mięso obrać z kości , pokroić a następnie pokrojone mięsko z powrotem umieścić w odcedzonym wywarze razem z obranym mięsem z udka.
Całość zagotować a następnie wyłączyć.
Do gorącego wywaru ocet do smaku oraz 2 - 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszać, podgrzewając na ogniu nie dopuszczając do zagotowania do rozpuszczenia żelatyny.
Ciepłą galaretę przelać do małych salaterek w których umieściłam plasterek ugotowanego jajka, marchewki oraz natkę pietruszki i pozostawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki.
gusia1000