Sposób przygotowania:
Dynia z jabłkiem do słoika
Dynię oczyszczamy z nasion, obieramy ze skorki i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla albo garnka w którym będziemy dusić dynię. Stawiamy na średnim gazie i podlewamy odrobiną wody i dusimy aż dynia zacznie się rozpadać.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsza kostkę. Połowę przygotowanych jabłek dodajemy do dyni i razem dusimy. Mieszamy pilnując by masa nie przywarła do spodu naczynia. Dusimy tak długo aż jabłka połączą się z dynią.
Dorzucamy pozostałe jabłka, dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę i gdy zacznie gęstnieć odstawiamy bez przykrycia do odparowania.
Nakładany do przygotowanych słoików i pasteryzujemy ok15 -20 min.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsza kostkę. Połowę przygotowanych jabłek dodajemy do dyni i razem dusimy. Mieszamy pilnując by masa nie przywarła do spodu naczynia. Dusimy tak długo aż jabłka połączą się z dynią.
Dorzucamy pozostałe jabłka, dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę i gdy zacznie gęstnieć odstawiamy bez przykrycia do odparowania.
Nakładany do przygotowanych słoików i pasteryzujemy ok15 -20 min.