AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Muffinki z marchewką i kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kolejne niedzielne śniadanie z muffinkami w roli głównej. Tym razem ze świeżo startą marchewką i kolendrą. Nie dość, że ładnie wyglądają kolorystycznie, to jeszcze wspaniale smakują:)

Muffinki z marchewką i kolendrą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z marchewką i kolendrą

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z marchewką i kolendrą

Marchew i kolendra:

Muffinki z marchewką i kolendrą
Drobno starta, świeża marchew. Słodka jest najlepsza.

1. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach.

2. Kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj.

Składniki suche:

Muffinki z marchewką i kolendrą
Muffinki zawsze powinno się zaczynać od przygotowania składników suchych.

1. Mąkę przesiej do dużej miski.

2. Dodaj proszek do pieczenia, sól i pieprz.

3. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj startą marchew. Wymieszaj ponownie.

Składniki mokre:

Muffinki z marchewką i kolendrą
Nie miksuj składników mokrych. Staraj się zawsze wymieszać je łyżką.

1. Do wysokiego naczynia wbij jajka i delikatnie rozbij.

2. Dodaj maślankę, olej i posiekaną kolendrę.

3. Wymieszaj łyżką na jednolitą masę.

4. Wlej do miski ze składnikami suchymi i wymieszaj.

Pieczenie:

Muffinki z marchewką i kolendrą
Po nałożeniu ciasta blaszkę możemy ubrudzić. Zawsze przed włożeniem do piekarnika wycieram. Wygląda estetyczniej:)

1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.

2. Przygotuj blaszkę na 12 muffinek i każdy otwór spryskaj olejem słonecznikowym.

3. Nakładaj masę do blaszki - mniej więcej jednakowe porcje.

4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 min, aż będą złote.

Przed końcem pieczenia sprawdź wykałaczką czy środek też jest upieczony.

Smacznego:)