Sposób przygotowania:
Muffinki z marchewką i kolendrąMarchew i kolendra:
1. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach.
2. Kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj.
Składniki suche:
1. Mąkę przesiej do dużej miski.
2. Dodaj proszek do pieczenia, sól i pieprz.
3. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj startą marchew. Wymieszaj ponownie.
Składniki mokre:
1. Do wysokiego naczynia wbij jajka i delikatnie rozbij.
2. Dodaj maślankę, olej i posiekaną kolendrę.
3. Wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
4. Wlej do miski ze składnikami suchymi i wymieszaj.
Pieczenie:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj blaszkę na 12 muffinek i każdy otwór spryskaj olejem słonecznikowym.
3. Nakładaj masę do blaszki - mniej więcej jednakowe porcje.
4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 min, aż będą złote.
Przed końcem pieczenia sprawdź wykałaczką czy środek też jest upieczony.
Smacznego:)