alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Dynia w lekkim syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dynia w smaku bardzo przypomina brzoskwinie z puszki.

Dynia w lekkim syropie

Składniki:

Dynia w lekkim syropie

 

  • 0,75 kg dynia,
  • 35 dkg cukier,
  • 1 szt cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka kwasek cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Dynia w lekkim syropie
Wodę zagotować dodać kwasek cytrynowy i ostudzić.Zimną wodą zalać obraną z skórki i pokrojoną w kostkę dynię na całą noc. Następnego dnia odsączyć na sitku dynię z zalewy. Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy i zagotować,dodać odsączoną dynię i gotować do 10 min.W czasie gotowania sprawdzać dynię żeby nie była za miękka a jednocześnie nie była twarda.Czas gotowania zależny od gatunku dyni. Gorącą dynią i powstałym syropem napełnić słoiki ,szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.Zimne wynieść do spiżarni.

Tagi:

dynia