światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Dyniowa zupa z nutą bazylii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyczny krem z dyni z włoskim akcentem. Nuta bazylii jest delikatnie wyczuwalna i nadaje temu daniu włoskiego charakteru.

Dyniowa zupa z nutą bazylii

Składniki:

Dyniowa zupa z nutą bazylii

 

  • 1 kg dyni
  • pęczek bazylii
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dyniowa zupa z nutą bazylii
Bulion drobiowy i doprowadzamy do wrzenia (można przygotować go także z kostki rosołowej i wody). Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a następnie delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek i wrzucamy do naszego bulionu. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni.Pod koniec dorzucamy pokrojoną drobno bazylię i przez chwilę jeszcze smażymy z cebulką i czosnkiem. Dorzucamy do garnka marchewkę oraz składniki z patelni. Kiedy dynia zmięknie podczas gotowania, doprawiamy do smaku, gotujemy jeszcze przez 10 minut, a następnie blenderujemy. Podajemy ozdobioną listkiem bazylii i z grzankami.