jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zupa z młodej dyni i soczewicy.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To pyszna dyniowa zupa - polecam na jesienne chłody!

Zupa z młodej dyni i soczewicy. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z młodej dyni i soczewicy.

 

  • 1 niewielka młoda dynia
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka i seler)
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka cząbru
  • posiekana natka pietruszki

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej dyni i soczewicy.
Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę. Przesmażamy warzywa przez kilka minut po czym dolewamy wodę (1,5 litra), dodajemy soczewicę, imbir, posiekany drobno czosnek i cząber, sól i pieprz do smaku - gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojoną dynię , natkę pietruszki, doprawiamy zupę solą i pieprzem jeśli trzeba. Trzymamy zupę na ogniu tylko chwilkę, by dynia pozostała chrupiąca. Podajemy zupę z razowym chlebem najlepiej z ziarnami dyni.
Zupa z młodej dyni i soczewicy.
Młodą dynię kroimy bez obierania ze skórki