Sposób przygotowania:
Dyniowa zupa korzenna na ostro
W garnku na odrobinie oleju podsmażyć umyte, obrane warzywa pokrojone w kostkę (marchewkę, pietruszkę i selera), Dodać pokrojony w plasterki por i smażyć ok 10 minut mieszając. Zalewamy bulionem, dorzucamy listki i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem zwykłym i ziołowym do smaku. Dosypujemy imbir, cynamon, szczyptę chili, trochę suszonego tymianku i suszony lubczyk. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu wyjmujemy listki i ziele, a zupę rozdrabniamy na krem za pomocą blendera. Dodajemy topiony serek i gotujemy ciągle mieszając, aż serek się roztopi. Doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy z gęstym jogurtem naturalnym i grzankami z czerstwego pieczywa.