Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dyniowe gofry z nutką pomarańczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gofry z dodatkiem puree z dyni i otartej skórki z pomarańczy są aromatyczne i mają piękny kolor. Po prostu rewelacja.

Dyniowe gofry z nutką pomarańczy

Składniki:

Dyniowe gofry z nutką pomarańczy

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • o,5 szkl oliwy
  • 0,5 szkl puree z dyni
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 25 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Dyniowe gofry z nutką pomarańczy

ETAP 1:

Dyniowe gofry z nutką pomarańczy
Żółtka z jajek połączyć z cukrem i zmiksować

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier, zmiksować.

ETAP 2:

Dyniowe gofry z nutką pomarańczy
Masę jajeczną zmiksować z pozostałymi składnikami.

Do masy jajecznej wlać mleko i olej, dodać pure z dyni, wymieszać, wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksować.

ETAP 3:

Dyniowe gofry z nutką pomarańczy
Dodać otartą skórką z dokładnie umytej pomarańczy

Następnie wsypać otartą skórkę z pomarańczy.

ETAP 4:

Dyniowe gofry z nutką pomarańczy
Sztywno ubitą pianę z białek, połączyć z ciastem.

Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, Dodać do ciasta delikatnie wymieszać.

Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor.


Tagi:

dynia deser gofry