jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Dyniowe gofry w sosie śliwkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przygotowane gofry podajemy polane sosem. Dynia i śliwka lubią swoje towarzystwo, zwłaszcza w deserach. Ten duet często towarzyszy mi w kuchni i jak najbardziej mogę go polecić.

Dyniowe gofry w sosie śliwkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dyniowe gofry w sosie śliwkowym

GOFRY

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki gęstego puree z dyni,
  • 2 duże jajka,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • 5 dag masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SOS ŚLIWKOWY

Sposób przygotowania:

Dyniowe gofry w sosie śliwkowym

ETAP 1

Dyniowe gofry w sosie śliwkowym
Składniki ciasta umieszczamy w misce

Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę odmierzamy i wsypujemy do miski.

Dodajemy do niej jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz dynię.

Do tak przygotowanych składników wlewamy mleko.

ETAP 2

Dyniowe gofry w sosie śliwkowym
Miksujemy składniki ciasta

Całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję niego gęściejszą niż ciasto naleśnikowe.

W razie potrzeby dodajemy do niego mleko lub mąkę. Ich ilość zależna jest od gęstości puree i wielkości jajek.

ETAP 3

Dyniowe gofry w sosie śliwkowym
Pieczemy gofry w gofrownicy

Gotowe ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną gofrownicę.

Gofry pieczemy do zrumienienia.

ETAP 4

Dyniowe gofry w sosie śliwkowym
Na kratce studzimy gofry

Gotowe studzimy na kratce. Między czasie przygotowujemy sos.

ETAP 5

Dyniowe gofry w sosie śliwkowym
Przygotowujemy sos śliwkowy

Śliwki przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.

Masło rozpuszczamy na patelni.

Do rozpuszczonego dodajemy cukier, cynamon oraz śliwki. Całość przysmażamy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok.

Przygotowane gofry podajemy polane sosem.