Sposób przygotowania:
Dyniowe gofry w sosie śliwkowymETAP 1
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę odmierzamy i wsypujemy do miski.
Dodajemy do niej jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz dynię.
Do tak przygotowanych składników wlewamy mleko.
ETAP 2
Całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję niego gęściejszą niż ciasto naleśnikowe.
W razie potrzeby dodajemy do niego mleko lub mąkę. Ich ilość zależna jest od gęstości puree i wielkości jajek.
ETAP 3
Gotowe ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną gofrownicę.
Gofry pieczemy do zrumienienia.
ETAP 4
Gotowe studzimy na kratce. Między czasie przygotowujemy sos.
ETAP 5
Śliwki przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.
Masło rozpuszczamy na patelni.
Do rozpuszczonego dodajemy cukier, cynamon oraz śliwki. Całość przysmażamy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok.
Przygotowane gofry podajemy polane sosem.
gusia1000