kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry fasolowo - dyniowe z karmelizowaną cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne gofry. Ciasto na gofry zrobiłam z ugotowanej fasoli i musu dyniowego. Do tego sos ze skarmelizowanej czerwonej cebuli. Polecam.

Gofry fasolowo -  dyniowe z karmelizowaną cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry fasolowo - dyniowe z karmelizowaną cebulą

Na gofry :

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 4 łyżki z czubkiem musu dyniowego
  • 1 jajko
  • 6 - 7 łyżek z czubkiem mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Na sos z karmelizowaną cebulą :

  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 15 łyżek wody
  • 3 łyżki cukru
  • sok z limonki
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta pieprzu

Ponadto :

  • olej do gofrownicy
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Gofry fasolowo - dyniowe z karmelizowaną cebulą
Ugotowaną fasolę obieramy z łusek i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mus dyniowy i blendujemy. Do masy dodajemy

jajko, olej i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy i mieszamy. Ciasto musi być gęste. Odstawiamy.

W międzyczasie cebulę obieramy z łusek i kroimy na drobno oraz rozdzielamy.

Pokrojoną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju, podlewamy wodą i smażymy aż woda wyparuje, posypujemy cukrem i mieszamy. Dolewamy sok z limonki i przyprawy, smażymy aż prawie cały płyn odparuje.

Rozgrzewamy gofrownice i smarujemy olejem oraz pieczemy gofry.

Na każdego gofra kładziemy łyżkę skarmelizowanej czerwonej cebuli i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Gofry fasolowo -  dyniowe z karmelizowaną cebulą
Z ugotowanej fasoli zdejmujemy łuski i przekładamy do wysokiego naczynia.
Gofry fasolowo -  dyniowe z karmelizowaną cebulą
Ugotowaną fasolę miksujemy z musem dyniowym.
Gofry fasolowo -  dyniowe z karmelizowaną cebulą
Zbledowaną masę przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
Gofry fasolowo -  dyniowe z karmelizowaną cebulą
Obraną cebulę kroimy na drobno i smażymy na rozgrzanym oleju.