kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1041]

Dyniowe kluseczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne dyniowe kluseczki. Kluseczki są lekko słodkie od dyni i mają piękny pomarańczowy kolor. Polecam na obiad.

Dyniowe kluseczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe kluseczki

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe kluseczki
Dynie kroimy i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni do miękości. Przestudzoną blendujemy na puree. 

Do miski przeciskamy przez praskę twaróg i dodajemy resztę składników, zagniatamy gładkie ciasto. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy.

Z ciasta formujemy wałeczki, spłaszczamy i kroimy nożem na ukośne romby, wkładamy do gotującej się wody.

Gotujemy od wypłynięcia na wierzch przez kilka minut i łyżką przekładamy do miski z zimną wodą. Następnie przelewamy na cedzak i odsączamy z wody. Podajemy posypane cukrem.
Dyniowe kluseczki
Składniki na kluseczki umieszczamy w misce i zagniatamy.
Dyniowe kluseczki
Z ciasta formujemy podłużne wałeczki i tniemy nożem.
Dyniowe kluseczki
Ugotowane kluseczki przekładamy do miski z wodą.
Dyniowe kluseczki
Kluski wyjmujemy z wody i przekładamy na cedzak.