Sposób przygotowania:
Dyniowe kluseczki
Dynie kroimy i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni do miękości. Przestudzoną blendujemy na puree.
Do miski przeciskamy przez praskę twaróg i dodajemy resztę składników, zagniatamy gładkie ciasto. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy.
Z ciasta formujemy wałeczki, spłaszczamy i kroimy nożem na ukośne romby, wkładamy do gotującej się wody.
Gotujemy od wypłynięcia na wierzch przez kilka minut i łyżką przekładamy do miski z zimną wodą. Następnie przelewamy na cedzak i odsączamy z wody. Podajemy posypane cukrem.
Do miski przeciskamy przez praskę twaróg i dodajemy resztę składników, zagniatamy gładkie ciasto. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy.
Z ciasta formujemy wałeczki, spłaszczamy i kroimy nożem na ukośne romby, wkładamy do gotującej się wody.
Gotujemy od wypłynięcia na wierzch przez kilka minut i łyżką przekładamy do miski z zimną wodą. Następnie przelewamy na cedzak i odsączamy z wody. Podajemy posypane cukrem.