Sposób przygotowania:
Spätzle dyniowe
Dynię pokroić na kawałki razem że skórą, dużą łyżką wydłubać gniazdo nasienne, nie obierać. Przełożyć cząstki do woreczka przeznaczonego do pieczenia, do środka wlać 2 łyżki wody, zamknąć i upiec do miękkości. Odważyć dynię, zmiksować wraz ze skórką, która po upieczeniu jest miękka.
Do 1 kg musu dyniowego wbić jajka i wymieszać.
Do dyni wsypać kaszę mannę oraz skrobię kukurydzianą i na początek dodać kilka łyżek mąki pszenej. Łyżką wymieszać na jednolitą masę o konsystencji nieco rzadszego puree ziemniaczanego. W razie konieczności dodać nieco mąki pszennej, ale nie przesdzić, bo klusczki wyjdą twarde. Masę pozostawić na 15-25 minut by spęczniała.
W dużym szerkim garnku zagotować 2-3 litry dobrze osolonej wody, na brzegu garnka oprzeć sitko do spätzli, masę przecierać za pomocą płaskiej łopatki albo silikonowej szpatułki, aby kluseczki wpadały wprost do wrzątku.
Kluseczki zamieszać ostrożnie i pozwolić im się gotować minutę od wypłynięcia na powierzchnię - najlepiej spróbować jedną kluseczkę i sprawdzić czy nie jest surowa.
Gotowe kluseczki odcedzić i od razu podawać z ulubionymi dodatkami albo zahartować zimną wodą i po odcedzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
Spätzle można łączyć z dowolnym sosem mięsnym (tu sos z wołowiny), z klarowanym lub świeżym masłem, ze zrumienioną bułeczką tartą albo ze skwareczkami z boczku lub słoniny.
Do 1 kg musu dyniowego wbić jajka i wymieszać.
Do dyni wsypać kaszę mannę oraz skrobię kukurydzianą i na początek dodać kilka łyżek mąki pszenej. Łyżką wymieszać na jednolitą masę o konsystencji nieco rzadszego puree ziemniaczanego. W razie konieczności dodać nieco mąki pszennej, ale nie przesdzić, bo klusczki wyjdą twarde. Masę pozostawić na 15-25 minut by spęczniała.
W dużym szerkim garnku zagotować 2-3 litry dobrze osolonej wody, na brzegu garnka oprzeć sitko do spätzli, masę przecierać za pomocą płaskiej łopatki albo silikonowej szpatułki, aby kluseczki wpadały wprost do wrzątku.
Kluseczki zamieszać ostrożnie i pozwolić im się gotować minutę od wypłynięcia na powierzchnię - najlepiej spróbować jedną kluseczkę i sprawdzić czy nie jest surowa.
Gotowe kluseczki odcedzić i od razu podawać z ulubionymi dodatkami albo zahartować zimną wodą i po odcedzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
Spätzle można łączyć z dowolnym sosem mięsnym (tu sos z wołowiny), z klarowanym lub świeżym masłem, ze zrumienioną bułeczką tartą albo ze skwareczkami z boczku lub słoniny.