Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Spätzle dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluseczki z dyni Hokkaido wychodzą dość słodkie, dlatego woda do ich gotowania powinna być dobrze posolona.

Spätzle dyniowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Spätzle dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Spätzle dyniowe
Dynię pokroić na kawałki razem że skórą, dużą łyżką wydłubać gniazdo nasienne, nie obierać. Przełożyć cząstki do woreczka przeznaczonego do pieczenia, do środka wlać 2 łyżki wody, zamknąć i upiec do miękkości. Odważyć dynię, zmiksować wraz ze skórką, która po upieczeniu jest miękka.

Do 1 kg musu dyniowego wbić jajka i wymieszać.

Do dyni wsypać kaszę mannę oraz skrobię kukurydzianą i na początek dodać kilka łyżek mąki pszenej. Łyżką wymieszać na jednolitą masę o konsystencji nieco rzadszego puree ziemniaczanego. W razie konieczności dodać nieco mąki pszennej, ale nie przesdzić, bo klusczki wyjdą twarde. Masę pozostawić na 15-25 minut by spęczniała.

W dużym szerkim garnku zagotować 2-3 litry dobrze osolonej wody, na brzegu garnka oprzeć sitko do spätzli, masę przecierać za pomocą płaskiej łopatki albo silikonowej szpatułki, aby kluseczki wpadały wprost do wrzątku.

Kluseczki zamieszać ostrożnie i pozwolić im się gotować minutę od wypłynięcia na powierzchnię - najlepiej spróbować jedną kluseczkę i sprawdzić czy nie jest surowa.

Gotowe kluseczki odcedzić i od razu podawać z ulubionymi dodatkami albo zahartować zimną wodą i po odcedzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.

Spätzle można łączyć z dowolnym sosem mięsnym (tu sos z wołowiny), z klarowanym lub świeżym masłem, ze zrumienioną bułeczką tartą albo ze skwareczkami z boczku lub słoniny.
Spätzle dyniowe
Miąższ z dyni hokkaido upiec razem ze skórką.
Spätzle dyniowe
Dynię zmiksować i połączyć z pozostałymi składnikami.
Spätzle dyniowe
Nad rondlem ustawić sito do klusek i wyłożyć ciasto.
Spätzle dyniowe
Przetrzeć wprost do osolonego wrzątku i ugotować.
Spätzle dyniowe
Kluseczki odcedzić i podać z dowolnym dodatkiem.