Sposób przygotowania:
Dyniowe sconesETAP 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier, sól oraz pokrojone drobno masło. Tak przygotowane składniki wyrabiamy w dłoniach, by masło połączyło się z mąką.
ETAP 2
W oddzielnej misce łączymy ze sobą dynię, mleko oraz jajka.
ETAP 3
Tak przygotowane mokre składniki oraz żurawinę dodajemy do mąki. Szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno wyjść dość luźne.
ETAP 4
Gotowe wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy lub ugniatamy w dłoniach na grubość około 1,5-2 cm. Za pomocą foremki o średnicy ok 5 cm wycinamy z ciasta scones.
ETAP 5
Wycięte przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy mlekiem. Scones pieczemy w 230°C około 15 minut do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.
gusia1000