jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Dyniowe scones

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To pyszne angielskie bułeczki, które podawane są najczęściej na śniadanie. Ich dyniowa wersja to moja ulubiona. Polecam podać ze świeżym masłem i ulubioną konfiturą.

Dyniowe scones Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe scones

SKŁADNIKI

  • 350 gram mąki,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 60 gram masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¾ szklanki gęstego dyniowego puree,
  • 3 małe jajka,
  • 10 ml mleka,
  • 2 garście żurawiny suszonej,
  • Mleko do smarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

Dyniowe scones

ETAP 1

Dyniowe scones
łączenie mąki z masłem

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier, sól oraz pokrojone drobno masło. Tak przygotowane składniki wyrabiamy w dłoniach, by masło połączyło się z mąką.

ETAP 2

Dyniowe scones
dynię łączymy z mlekiem i jajkami

W oddzielnej misce łączymy ze sobą dynię, mleko oraz jajka.

ETAP 3

Dyniowe scones
mokre składniki łączymy z suchymi

Tak przygotowane mokre składniki oraz żurawinę dodajemy do mąki. Szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno wyjść dość luźne.

ETAP 4

Dyniowe scones
formujemy dyniowe bułeczki

Gotowe wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy lub ugniatamy w dłoniach na grubość około 1,5-2 cm. Za pomocą foremki o średnicy ok 5 cm wycinamy z ciasta scones.

ETAP 5

Dyniowe scones
przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem

Wycięte przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy mlekiem. Scones pieczemy w 230°C około 15 minut do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.