dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Angielskie kruche bułeczki idealne na śniadanie lub do porannej kawy, z dodatkiem świeżej żurawiny, orzechów włoskich i rodzynek.

Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami

Składniki:

Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami

Bułeczki:

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami

Ciasto:

Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami
Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami

Mąkę, proszek, cukry, sól i skórkę z cytryny siekamy z zimnym masłem pokrojonym na mniejsze kawałki (można w mikserze). Następnie dodajemy jajko, mleko, śmietanę i wyrabiamy ciasto - będzie przypominało ciasto kruche, ale będzie się kleiło.

Bułeczki:

Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami
Bułeczki scones ze świeżą żurawiną i bakaliami

Następnie, już ręcznie, mieszamy ciasto z opłukana i osuszoną żurawiną, posiekanymi orzechami i sparzonymi rodzynkami (można podsypać trochę mąką). A gotowego ciasta formujemy kulę i wałkujemy na grubość ok 4 m i średnicę 25 cm, którą dzielimy na 8 jednakowych trójkątów (jak na pizzę) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie ponieważ trochę urosną i smarujemy wierzch odrobiną mleka.

Pieczemy w 190 stopniach ok. 20-25 minut do zrumienienia.

Z cukru pudru i soku z cytryny ucieramy gęstszy lukier i polewamy ostudzone bułeczki. Smacznego :)