Sposób przygotowania:
Dyniowy kwiat -ciasto
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno (najlepiej z dodatkiem szczypty soli) . Do ubitych dokładamy cukier, a następnie stopniowo żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C . Gotowy studzimy. Następnie blaszkę keksową (36 x8 cm) wykładamy papierem. Do wyłożonej blaszki wkładamy biszkopt zaginając boki ku górze. MASA DYNIOWO_POMARAŃCZOWA: Dynie kroimy w kostkę i gotujemy. Gdy stanie się miękka odcedzamy ją i miksujemy. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyniowego musu. Tak przygotowaną masę podgrzewamy. Do ciepłej dodajemy galaretkę oraz cukier. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Po zdjęciu z ognia pozostawiamy do ostygnięcia. Połowę tężejącej masy wykładamy na biszkopt. Na środku układamy śmietankowe kwiaty. Całość zalewamy pozostałą ilością pomarańczowego nadzienia. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce. Gdy ciasto zastygnie wyjmujemy je z formy, tak by na górze był biszkopt. Podajemy pokrojone w plastry około 1 -1,5 cm. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku. Następnie wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewamy do przygotowanych kubków ( u mnie 3). Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy śmietanka stężeje wyjmujemy ją z kubków i za pomocą foremki w kształcie kwiatu wycinamy kwiatowe słupki. Słupki układamy wzdłuż koło siebie na masie dyniowej.
marietta