Sposób przygotowania:
Kakaowe ciasto z dynią i gruszkami
Mus z dyni: Dynię obrać, usunąć z niej pestki i włóknisty środek. Miąższ z dyni pokroić w małą kostkę, wrzucić do garnka. Dodać do niej odrobinę wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości, ale tak, żeby pozostały jeszcze wyraźne kawałki dyni. Mus ostudzić, odmierzyć potrzebną ilość. Ciasto: Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć z nich gniazda nasienne. Boki tortownicy (ok. 22 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Na dno tortownicy wyłożyć folię aluminiową. Na dnie ułożyć połówki gruszek wypukłą stroną do góry. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich roztopioną i lekko przestudzoną palmę, jajko, mus z dyni i zsiadłe mleko. Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto rozłożyć na gruszkach, wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu na wierzch foremki z ciastem położyć duży talerz. Foremkę odwrócić do góry dnem tak, żeby gruszki znalazły się u góry. Do każdej gruszki, we wgłębienia po gniazdach nasiennych, nałożyć po 1 łyżeczce konfitury (użyłam konfitury malinowo-ananasowej z wanilią). Ciasto podawać na ciepło z lodami lub po ostudzeniu.