jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To pyszny, delikatny w smaku torcik.

Dyniowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy torcik

 

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli
  • Dyniowa śmietanka:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 kg miąższu dyni,
  • 2-3 łyżki cukru do smaku
  • Dyniowo-pomarańczowa galaretka:
  • 90 dag miąższu dyni,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Dyniowy torcik
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy. DYNIOWA ŚMIETANKA: Dynię kroimy w kostkę. Tak przygotowaną gotujemy. Miękką odcedzamy i dokładnie miksujemy. Zmiksowaną umieszczamy na ogniu. Dodajemy do niej cukier, żelatynę oraz galaretkę. Całość chwilkę delikatnie podgrzewamy jednocześnie mieszając, by galaretka i żelatyna się rozpuściły. Tak przygotowaną masę studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimną, przygotowaną masę dyniowo-pomarańczową. Dokładnie miksujemy i wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Odstawiamy do lodówki by masa stężała. DYNIOWO_POMARAŃCZOWA GALARETKA: Dynie kroimy i gotujemy. Miękką odcedzamy, miksujemy i stawiamy na ogniu. Do musu dyniowego dodajemy cukier oraz galaretkę. Mieszamy dokładnie całość by dodane składniki się rozpuściły. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Tężejącą masę wylewamy na zastygniętą dyniową śmietankę. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe.
Dyniowy torcik
Dynie do śmietanki gotujemy, odcedzamy i miksujemy
Dyniowy torcik
Do zmiksowanej dyni dokładamy galaretkę oraz cukier do smaku
Dyniowy torcik
Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy zimna masę dyniowo-pomarańczową.
Dyniowy torcik
Na biszkopt wykładamy śmietankę dyniową. PO zastygnięciu wykładamy na nią galaretkę dyniowo-pomarańczową