Sposób przygotowania:
Dyniowy torcik
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy. DYNIOWA ŚMIETANKA: Dynię kroimy w kostkę. Tak przygotowaną gotujemy. Miękką odcedzamy i dokładnie miksujemy. Zmiksowaną umieszczamy na ogniu. Dodajemy do niej cukier, żelatynę oraz galaretkę. Całość chwilkę delikatnie podgrzewamy jednocześnie mieszając, by galaretka i żelatyna się rozpuściły. Tak przygotowaną masę studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimną, przygotowaną masę dyniowo-pomarańczową. Dokładnie miksujemy i wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Odstawiamy do lodówki by masa stężała. DYNIOWO_POMARAŃCZOWA GALARETKA: Dynie kroimy i gotujemy. Miękką odcedzamy, miksujemy i stawiamy na ogniu. Do musu dyniowego dodajemy cukier oraz galaretkę. Mieszamy dokładnie całość by dodane składniki się rozpuściły. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Tężejącą masę wylewamy na zastygniętą dyniową śmietankę. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe.