Sposób przygotowania:
Dżem agrestowo truskawkowy.
Obieramy i myjemy agrest. Wsypujemy go do rondla z grubym dnem, dodajemy wodę i na małym ogniu rozgotowujemy go trochę pod przykryciem. Myjemy i obieramy z szypułek truskawki. Kroimy je na mniejsze cząstki. Zdejmujemy pokrywkę, wsypujemy połowę cukru i trzymamy dżem na małym ogniu ciągle mieszając. Dodajemy truskawki .Po 15 minutach dodajemy cukier i smażymy kolejne 15 minut nie przerywając mieszania. Zestawiamy z ognia i studzimy. Dżem zagrzewamy ponownie na płycie i smażymy mieszając kolejne 15 minut. Przygotowujemy słoiki (wyprażamy je w piekarniku lub mikrofalówce). Przekładamy dżem do słoiczków, zakręcamy po czym pasteryzujemy przez 15 minut w temp. 90 st. C.