jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dżem aroniowo-jabłkowy.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dżem aroniowo - jabłkowy to sposób na wykorzystanie spadów jabłkowych i bardzo zdrowej aronii.

Dżem aroniowo-jabłkowy. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem aroniowo-jabłkowy.

 

  • 1 kg spadów jabłkowych
  • 1/2 litra owoców aronii (bez szypułek)
  • pół kg cukru
  • 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • sok z 1 cytryny (opcjonalnie)

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem aroniowo-jabłkowy.
Spady jabłkowe obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, kroimy je na mniejsze części.
Rozparowujemy je z wodą w płaskim rondlu , dodajemy aronię i dusimy wszystko mieszając ok 15 minut.
Dodajemy cukier i dusimy na wolnym ogniu do chwili aż owoce zmiękną. Jeśli jabłka sa zbyt słodkie dodajemy sok z cytryny.
Pamiętamy o mieszaniu, bo łatwo taki dżem przypalić.
Dżem możemy użyć na bieżąco lub zagotować go w słoikach.
Dżem aroniowo-jabłkowy.
Do tego dżemu z powodzeniem można wykorzystać spady jabłkowe

Tagi:

beza bezy