Sposób przygotowania:
Dżem aroniowo-jabłkowy.
Spady jabłkowe obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, kroimy je na mniejsze części.
Rozparowujemy je z wodą w płaskim rondlu , dodajemy aronię i dusimy wszystko mieszając ok 15 minut.
Dodajemy cukier i dusimy na wolnym ogniu do chwili aż owoce zmiękną. Jeśli jabłka sa zbyt słodkie dodajemy sok z cytryny.
Pamiętamy o mieszaniu, bo łatwo taki dżem przypalić.
Dżem możemy użyć na bieżąco lub zagotować go w słoikach.
Rozparowujemy je z wodą w płaskim rondlu , dodajemy aronię i dusimy wszystko mieszając ok 15 minut.
Dodajemy cukier i dusimy na wolnym ogniu do chwili aż owoce zmiękną. Jeśli jabłka sa zbyt słodkie dodajemy sok z cytryny.
Pamiętamy o mieszaniu, bo łatwo taki dżem przypalić.
Dżem możemy użyć na bieżąco lub zagotować go w słoikach.
yola
jaNina
To prawda. Szczególnie nadają się do tego kwaśne jabłuszka :)