zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Dżem z truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Zobacz przepis na domowy dżem z truskawek z dodatkiem orzeźwiającej mięty, który będzie idealnym dodatkiem do naleśników, gofrów lub chałki.

Dżem z truskawek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z truskawek

 

  • Składniki na ok. 8 słoików po 200 ml:
  • 6 kg truskawek
  • 3 szklanki cukru
  • 2-3 laski wanilii
  • 2 szklanki liści mięty

Sposób przygotowania:

Dżem z truskawek
Truskawki umyć w zimnej wodzie i obrać z szypułek. Dodać cukier, laski wanilii i miętę. Owoce rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wstawić na mały ogień. Gotować, często mieszając, aż dżem stanie się gęsty (zajmuje to ok. 3 godziny).

Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Odstawić do ostygnięcia.
Dżem z truskawek
Dżem z truskawek - pierwszy etap