jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Dżem borówkowo- mirabelkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś połączyłam ze sobą borówkę i może zapomniane przez niektórych mirabelki. Dżem wyszedł przepyszny. Dodatkowo poza owocami delikatnie jest wyczuwalny cynamon bez, którego nie wyobrażam sobie mojej kuchni.

Dżem borówkowo- mirabelkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem borówkowo- mirabelkowy

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Dżem borówkowo- mirabelkowy

ETAP 1

Dżem borówkowo- mirabelkowy
Myjemy i drylujemy śliwki

Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Borówkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy.

ETAP 2

Dżem borówkowo- mirabelkowy
borówki łączymy z cukrem

Do borówki dodajemy połowę cukru i stawiamy ją na ogniu. Podgrzewamy.

ETAP 3

Dżem borówkowo- mirabelkowy
owoce razem podgrzewamy

Gdy zmięknie i puści sok dodajemy mirabelki oraz pozostałą część cukru.

ETAP 4

Dżem borówkowo- mirabelkowy
dzem doprawiamy cynamonem

Całość podgrzewamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy sok się zredukuje i nasz dżem będzie miał pożądaną przez nas konsystencję dodajemy cynamon. Dżem jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia .

ETAP 5

Dżem borówkowo- mirabelkowy
Gotowy dżem umieszczamy w słoikach

Jeszcze ciepły przekładamy do przygotowanych słoiczków.
Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ( około 10-15 minut). Wieczko słoiczka powinno zostać wciągnięte do środka.