Sposób przygotowania:
Dżem borówkowo- mirabelkowyETAP 1
Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Borówkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
ETAP 2
Do borówki dodajemy połowę cukru i stawiamy ją na ogniu. Podgrzewamy.
ETAP 3
Gdy zmięknie i puści sok dodajemy mirabelki oraz pozostałą część cukru.
ETAP 4
Całość podgrzewamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy sok się zredukuje i nasz dżem będzie miał pożądaną przez nas konsystencję dodajemy cynamon. Dżem jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia .
ETAP 5
Jeszcze ciepły przekładamy do przygotowanych słoiczków.
Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ( około 10-15 minut). Wieczko słoiczka powinno zostać wciągnięte do środka.