sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Dżem wiśniowy z sokiem z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie dwóch owoców zamkniętych w jednym słoiku. Wiśnie z dodatkiem czarnej porzeczki nabierają wyrazistego i ciekawego smaku.

Dżem wiśniowy z sokiem z czarnej porzeczki

Składniki:

Dżem wiśniowy z sokiem z czarnej porzeczki

Składniki

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 szklanka soku z czarnej porzeczki
  • 2 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Dżem wiśniowy z sokiem z czarnej porzeczki
Cukier i sok z czarnej porzeczki podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

Dodajemy wydrylowane wcześniej owoce i gotujemy około 20-25 minut na średnim ogniu.

Jeżeli wiśnie są bardzo soczyste i duże czas należy wydłużyć.

Gorący dżem przekładamy do umytych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.